fbpx

Un an fragil, vulnerabil și disruptiv

La fel ca cei mai mulți dintre noi, încep acest an cu o doză consistentă de optimism. Cu toate acestea, consider că e foarte important să nu-i imprimăm acestui an filtrul nostru de wishful thingking, ci să acceptăm ceea ce este cel mai probabil să se întâmple, fără să ignoram elefanții din încăpere. Mă refer la fragilitatea democrației, Brexit, procesul vaccinării, la efectele dispruptive ale tehnologiei, dar și la alte modificări comportamentale și de mediu.

Mineriada în varianta americană cu invazia Capitoliului, ne-a făcut să înțelegem cât de fragilă este democrația în general și ce armă de distrugere în masă este dezinformarea prin social media. Un oficial republican a declarat imediat după evenimente că „Într-o societate care nu poate distinge între minciună și adevăr, democrația este pierdută.” Avem și noi suficiente exemple locale, nu mai târziu de ultimele alegeri.

În aceast peisaj vulnerabil, sănătatea evoluției globale este total lipsită de imunitate.

Fiind o persoană care încurajează ideea de asociere, de parteneriat, de a ne uni forțele pentru un bine comun, mi-e foarte greu să diger că Brexit-ul s-a și întâmplat. Rămân cu convingerea că este efectul unei manipulări și dezinformări în masă. Și cum în clipa asta nu se poate da undo, va trebui să acceptăm o serie de consecințe greu de prezis, însă experții estimează un impact major negativ pentru economia UK, dar și pentru celelalte state ramase în UE, inclusiv – zic eu – sfârșitul erei Boris Johnson.

Originea optimismului din această perioadă are legătură și cu începerea vaccinării. Sunt multe necunoscute despre modul în care se va desfășura acest proces și durata sa. Despre daunele colaterale care vor fi până atunci. Scindarea societății între cei pro și antivaccin este încă un subiect teoretic, dezbătut pe rețelele de socializare, însă e greu de estimat care va fi impactul când dezbaterea se va muta în zona practică.

În 2020 am auzit  foarte mult expresia „ revenim la normal”. Doar că normalul nu mai înseamnă „cum era înainte”. Normalul înseamnă evoluție. Evoluția este cea mai importantă și cea mai constantă forță pe baza căreia se clădește societatea. Noua eră digitală: cloud, IoT, AI, big data, 5G, se află într-un proces accelerat de evoluție care va impacta într-un mod disruptiv o serie de industrii (banking, auto, medicină, educație, etc) și va reașeza ordinea globală. Ceea ce e bine pentru omenire în general și pentru cei care sunt la capătul fericit al binelui în special. Dar pentru cei care sunt astăzi activi în acele industrii, impactul va fi negativ.

Pandemia a adus o serie de modificări comportamentale, de la work from home la modul în care facem cumpărături, mergem la doctor, sau frecvența cu care călătorim. E foarte probabil ca o serie din aceste modificări să aibă impact pe termen lung.

În plus, se pare că vom avea parte de cea mai caldă vară din ultimii ani, peste recordurile din 2016.

Dacă pare că am scris aceste rânduri într-o notă pesimistă, nu asta mi-a fost intenția. Doar că am învățat că dezamăgirea este diferența între ce te aștepți și ceea ce iese. Și este responsabilitatea noastră să ne setăm un pachet rezonabil de așteptări. E important să cultivăm o gândire bazată pe a înțelege și a accepta modul în care lumea evoluează și se modifică. Avem toate premisele să fim optimiști în ceea ce privește 2021, însă trebuie să ținem cont că e un an fragil. Tratați-l cu grijă!

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...