fbpx

Pierduți în tranziție

„Undeva între mic și mare, există o zonă de tranziție, în care cele mai multe companii eșuează”.[1]

De ani de zile caut o explicație pentru acest fenomen. Se pare că tocmai am găsit-o.

Efectul de clepsidră

În România avem puține companii mari și multe companii mici. Zona de mijloc, cea a IMM-urilor, cea care ar trebui să reprezinte coloana economiei, este slab reprezentată și în veșnică suferință. Acesta este unul dintre marile dezechilibre din economie. Până acum am identificat tot felul de explicații în mod intuitiv, dar nu am înțeles niciodată în mod real adevărata cauză.

Recent însă, am descoperit cartea lui Doug Tatum[2]No man’s land, care m-a ajutat nu doar să găsesc o serie de răspunsuri, ci și să descopăr un ghid eficient de a naviga către nivelul următor. El a început să studieze acest fenomen după ce a descoperit că doar 5% dintre companiile mijlocii, cu ritm bun de creștere, ajung să devină companii mari și că o mare parte din cele care nu reușesc să facă saltul, de cele mai multe ori, dispar.

Zona de tranziție

 Ideea este următoarea: pe măsură ce o companie se dezvoltă și are tot mai mulți angajați, lucrurile devin tot mai complicate. Zona dificilă este după depășirea pragului de 20 de angajați și în zona pragului de 100.

 

Sursă grafic: David G. Thomson – Blueprint to a Billion

Creșterea gradului de complexitate a problemelor face ca această perioadă de tranziție să genereze o dezaliniere de la piață. Antreprenorul devine captiv problemelor operaționale și pierde contactul cu piața, cu clienții. Uită acel unic value proposition care l-a adus până aici.

Cei patru M

Principiile de navigare descrise în cartea lui Tatum oferă o soluție pentru depășirea perioadei de adolescență a companiilor prin abordarea structurată și rezolvarea celor 4M: Market, Model, Money, Management.

Market – Realinierea companiei la piață, clienți, furnizori.

Modelul – Adaptarea modelului economic, înțelegerea scalabilității produsului.

Money – Anticiparea și gestionarea eficientă a resurselor financiare.

Management – Modificările care trebuie efectuate la nivelul conducerii. În mod paradoxal, recâștigarea controlului asupra companiei nu se face prin micro management, ci prin delegare.

Testul de stres

Așadar, dacă:

  • mareparte din energia și timpul tăusunt consumate pentru gestionarea activității curente și în rezolvarea acelor urgențe care apar mereu și nu îți lasătimp pentru activitatea de planificare strategică;
  • problemele de personal devin tot mai complexe și simți că îți lipsesc oameni cheie;
  • ai mereu dificultăți financiare;
  • cele mai multe decizii trebuie să le iei singur și de multe ori ai senzația că ești depășit de complexitatea problemelor;

Atunci, da, dragă antreprenorule, navighezi prin zona de tranziție. Asta ar fi vestea proastă.

Vestea bună e că nu ești singurul și că aceasta zonă poate fi depășită. Această abordare, a celor 4M, se poate să-ți fie de folos. Mult succes în acest demers!

[1] Inc. Magazin
[2] Daug Tatum este un recunoscut expert pe piețele de capital, specializat în creșterea companiilor antreprenoriale.

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...