fbpx

Patru tipuri de greșeli – și cum învățăm din ele

În perioada în care inventa becul, Thomas Edison a fost întrebat cum de mai poate continua după 10.000 de încercări eșuate. Răspunsul lui: “Nu am dat greș, am descoperit 10,000 variante care nu funcționează”. Această poveste nu este doar un exemplu despre perseverență, ci și un mod de gândire, o perspectivă de a înțelege prețul procesului de creație. Acest mindset pare aproape imposibil de implementat în cultura noastră, bazată pe o educație obișnuită să penalizeze orice greșeală.

Greșeala este percepută strict ca un precursor al eșecului, nu și ca sursă de învățare. Lipsa curajului de a greși, ne omoară creativitatea.
În business, mânați de presiunea pe care o avem pentru a avea succes, comitem prea des cea mai mare greșeală: încercăm să evităm orice greșeală. Cum spunea Henry Ford “Singurele greșeli reale sunt acelea din care nu învățăm nimic”. Singurul leac e să învățăm din greșelile ce adesea sunt inerente.

Toți marii oameni de business au scris exhaustiv despre arta de a învăța din greșeli. Nu știu dacă pot completa cele spuse de Ben Horrowitz, Reed Hastings, Ray Dalio. Pe lângă asta, procesul de învățare este personal și nu poate fi ușor generalizat.
Ce e important pentru a putea să începem să învățăm din greșeli, e cum ne uităm la ele. Cum le înțelegem.
Am descoperit că, în general, în viață facem 4 tipuri de greșeli pe care le-am poziționat pe două axe crescătoare, una emoțională, iar cealaltă una rațională, în funcție de cât a fost de dureroasă experiența, respectiv cât de valoroasă rămâne lecția învățată pentru cel ce o comite:

1. Greșeala comună, întâmplătoare – din neatenție, neglijență, sau lipsă de concentrare. Care trece și nu lasă nimic în urmă, cu excepția, poate, unei povești de care ne aducem aminte din când în când. Sunt “becurile arse”, irosite, fără să fi învățat nimic.

2. Greșeli care generează schimbări de comportament, de cele mai multe ori ca efect al evitării unei experiențe dureroase și mai puțin din înțelegerea completă a situației. Cum a fost și cazul primei noastre investiții, după care am preferat să evităm complet domeniul respectiv de activitate, în loc să analizăm mai profund greșelile comise. Din acest motiv valoarea lecției este scăzută, fiindcă raționamentul nu este dus până la capăt iar bucla de feedback a rămas deschisă.

3. Greșeala punct de inflexiune este de obicei acel moment de revelație care descoperă o rutină, o scurtătură și care creează un salt de dezvoltare. De multe ori, pentru ca o greșeală comună să devină punct de inflexiune, este nevoie doar de un moment de atenție, de înțelepciune, pentru a înțelege relația cauză – efect. Aici avem mult teren de învățare și creștere.

4. Greșeli care generează schimbări de caracter – nu doar ceea ce facem, ci ceea ce suntem. Sunt acele procese care pe termen lung țin cont de lucrurile învățate din greșelile anterioare și care puse cap la cap, determină nu doar modificări de comportament, ci dezvoltări ale caracterelor oamenilor, setează valori și principii de viață. Nu este doar “de astăzi fac altfel”, ci “de azi am un principiu nou”. Este pasul în profunzime de la CUM fac, la înțelegerea motivației DE CE fac așa.

Ideea din spatele acestor clasificări este de a înțelege că perspectivele diferite care decurg din greșeli – lecția pe care fiecare din noi este dispus să o ia, nu depinde de greșeala în sine, ci de modul în care ne raportăm noi la ea, la disponibilitatea noastră pentru a-i înțelege caracterul educativ. Lecția nu este în greșeală, ci stă în disponibilitatea noastră de a o primi. Cei mai de succes oameni din business, dar și din sport folosesc greșelile ca un tool care îi ajută să devină tot mai buni. Această cultură face diferența între echipe performante și neperformante. Cele mai performante se află într-un spațiu în care se simt în siguranță să facă greșeli și pot învăța din ele și compania face o cultură din asta. Greșelile dor, iar durerea de a te afla față în față cu slăbiciunile tale este cel mai inspirațional învățător. În concluzie, dacă nu ne deranjează să greșim pe drumul spre a avea dreptate, avem multe de învățat.

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...