fbpx

Citește și dă mai departe

Dacă memoria nu mă înșeală, în copilărie citeam destul de mult, în liceu mai puțin, după care din ce în ce mai rar. În ultimii ani în schimb, am descoperit un alt fel de a citi și am trecut la ritm intens, am creat o dependență.

Regula simpla după care îmi aleg cărțile este că citesc fiindcă îmi place și simt că mă ajuta și citesc doar ceea ce îmi place și ce mă ajută. Adică sunt multe cărți pe care le las de-o parte după primele capitole, sau oricând simt că nu mai are sens să merg mai departe. Nu există principiul “cartea începută trebuie terminată”. Și consider citit și ascultatul de audiobooks.

Continui să mă minunez și să descopăr că există câte o carte pentru fiecare dintre problemele cu care ma confrunt de ani buni, bazăndu-mă pe instinct, improvizație și inspirație. Incă nu reușesc să învăț că undeva exista deja o carte care dezbate și tratează problema mea, oricare ar fi ea, că sunt deja alții care s-au confruntat cu problemele mele, intr-o măsura surprinzător de asemănătoare.

Anul acesta m-au ajutat foarte mult recomandările primite de la apropiați și din acest motiv, simt nevoia morală să dau mai departe acest cadou.

Acestea au fost cele mai utile, interesante și inspiraționale cărti citite in 2021, cărti ce m-au ajutat într-unul dintre cei mai importanți ani ai carierei mele profesionale, presărat cu multe provocări personale. Le redau în ordinea aproximativă în care le-am citit, cu mențiunea că o carte este bună sau nu și în funcție de potrivirea ei cu momentul din viața fiecăruia:

Think Again, Adam Grant

Fii mereu setat pe modul “learning”. Intelligence is traditionally viewed as the ability to think and learn. Yet in a turbulent world, there’s another set of cognitive skills that might matter more: the ability to rethink and unlearn.” Și “If knowledge is power, knowing what we don’t know is wisdom”.

What it Takes – Lessons in the pursuit of excellence, Stephen A. Swartzman

Inside-ul poveștii Blackstone, relatată chiar de fondatorul ei. Lecții deosebit de valoroase, importanța timingului și a unei viziuni globale. E cartea care mi-a placut probabil cel mai mult anul acesta, nu însă și cea mai utilă practic.

B.E. 2.0 (Beyond Entrepreneurship 2.0), Jim Collins, Bill Lazier

O perspectiva 2020 asupra Good to Great și Beyond Entrepreneurship, cu multe exemple pentru a sublinia de ce unii reușesc, în timp ce alții eșuează. Nu e de citit, e de ascultat la drum lung și e utilă în momentele de reconstrucție/relansare a unor business-uri.

Design for Strength: Applying Design Thinking to Individual and Team Strengths, John K Coyle

Fost campion olimpic la patinaj viteza, Coyle aduce metoda care l-a ajutat în sport. Cu toții avem o serie de talente personale, skills-uri, o capacitatea de a atinge rezultate într-un anumit domeniu. Exista un cod pentru a le identifica și a le folosi în tot ceea ce facem.

The Innovation Stack, Jim Mckelvey

Cofondatorul Square își spune povestea cu o perspectivă diferită asupra noțiunii de inovare, prezintă un inside view asupra luptelor micilor inovatori cu marii giganti și rolul hazardului în viața antreprenorială.

Senior Leadership Teams, Ruth Wageman, Debra A. Nunes, James A. Burruss, J. Richard Hackman

Probabil cel mai util și prețios ghid pentru cei care lucrează în echipe de seniori, pentru acei CEO care doresc să trasforme modelul de leadership. Organizațiile nu mai au nevoie de leaderi singulari care să le conducă vertical. Oricăt de performantă ar fi o persoană, ea va fi întotdeauna limitată. E nevoie de echipe de leaderi seniori și un cadru formal în care ele să performeze. Care este noul rol al CEO în acest context? Detaliat, în această carte.

The Dhandho Investor, Mohnish Pabrai

Autorul, un investitor indiano-american redă o serie povești meaningful ce scot la iveala 9 principii și formule de investiții sănatoase, ușor de înțeles și de aplicat, în scopul unui raport eficient între riscul asumat și return: „Heads, I win! Tails, I don’t lose that much!”

No Room for Small Dreams – Shimon Perez

O carte despre idealuri mărețe, curaj și perseverență.  Ce duc cu mine mai departe: “Dacă consultantul tău iți spune că ceea ce-ți dorești nu se poate, e timpul sa-ți iei un alt consultant.”

Green Lights, Matthew McConaughey

Am început-o ca pe un guilty pleasure, pentru vocea unica a autorului disponibilă în varianta audiobook, dar trebuie să admit că am descoperit o poveste de viață savuroasă,  noțiunea de “moving forward on our highway of life“ si sfatul “Never stand still”. Tot ceea ce contează este în interiorul minții noastre.

The Ousiders, William Thorndike

Nu e cea mai bună carte, dar personal m-am regăsit în ea, un intrus într-o lume de experimentați, care reușește tocmai datorită faptului că are curajul și nebunia să încerce și alte metode decât cele clasice

The Ten Pillars of Success, Dr Josephine Perry

Ceea ce m-a atras la cartea asta nu este titlul clișeistic, ci că este scrisă de un pshiholog sportiv, care și-a facut un renume din a crea sportivi cu rezultate exceptionale.

Your strategy needs a strategy – Martin Reeves, Knut Haanaes, Janmejaya Sinha

Probabil cea mai utilă carte pe care am citit-o anul acesta. Un exceptional ghid scris de o ochipă de la Boston Consulting Group, cu metode clare de a te ajuta să identifici care e cea mai buna strategie pentru compania ta. Cu mențiunea că nu se ascultă, se citește cu marker-ul în mână.

The First 90 days,  Michael Watkins

Un ghid util pentru leaderii care traversează o tranziție. O metodologie pentru “de unde sa o apuci” pentru ca în 3 luni să ajungi la niște livrabile. Este cartea pe care o recomand acelor CEO, care preiau o noua provocare.

The Changind Word Order – Ray Dalio

După Principii, l-am urmarit în mod constant pe Ray Dalio. Imediat după apariția pandemiei a început să vorbească despre următoarea criză, despre noua ordine mondială. Cartea a apărut la începutul lunii decembrie și este incă lectură în curs. însă modul în care acest investitor renumit își fundeamentează fiecare teorie, mă face să o recomand chiar dupa căteva capitole.

 

Multumesc tuturor celor care prin recomandările lor m-au ajutat să aleg aceste cărți în 2021.

Ceva recomandări pentru 2022?

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...