fbpx

Activare modul Antifragil: You can not predict, but you can prepare

Pe Nassim Taleb l-am descoperit în 2009, citind Lebăda Neagră. M-a fascinat din primele pagini și l-am păstrat pe post de mentor. Nu doar că am citit tot ce a scris, dar am și participat anul trecut la seminarul său de management al riscului (Risk World Institute).

Atracția vine și din faptul că tot ce am citit s-a nimerit să se potrivească cu ceea ce făceam în perioada respectivă: Skin in the game a aparut în anul în care ne pregăteam sa lansăm ROCA și a devenit ca o mantră pentru noi, iar Fooled by Randomness în primii ani de activitate, când amestecam succesul cu eșecurile. Antifragil e mereu actual, dar acum parcă mai aplicabil ca niciodată. Motiv pentru care cred că e de mare utlitate să reparcurgem principiile sale.

Antifragilitatea este definită ca fiind proprietatea sistemelor de a-și îmbunătăți proprietățile în urma unor factori de stres, șocuri, volatilitate, impredictibilitate, greșeli, defecte, atacuri sau defecțiuni.

Ideea fundamentală pentru design-ul unui sistem Antifragil este o arhitectură construită de la bază spre vârf (bottom-up). Taleb observa că “în timp ce toate măsurile top-down fragilizează și rigidează, ceea ce se construiește de jos în sus dezvoltă elemente rezistente la stres și la dezordine”. Un astfel de sistem acceptă mult mai bine schimbările și se adaptează din mers.

 

You can not predict, but you can prepare”. Concret:

  1. Reguli simple – chiar dacă ai de-a face cu sisteme complexe, trebuie rezistat tentației de a răspunde cu reguli complexe. Regulile pot rămâne și trebuie să rămână simple în orice situație. Cel mai ușor este să identifici reguli și tradiții vechi, care funcționează de mult timp.
  2. Descentralizeaza, creează straturi autonome – în perioadele caracterizate de impredictibilitate/aleator (randomness), sistemele descentralizate răspund mult mai repede și mai bine. Un sistem general e mult mai teoretic și mai puțin pragmatic, fiindcă aduce la același numitor elemente care, la baza, sunt diferite. Este dăunător să eliminăm variațiile (diferențele), doar pentru a înghesui totul într-un pattern.
  3. Sisteme de protecție și Back-up (no single point of failure). Experimentează și ajustează, asumă-ți riscuri multiple. Dar nu risca nimic ce ar putea să fie fatal. Păstrează opțiuni multiple.
  4. Nu încerca să elimini complet hazardul și volatilitatea – efortul de a elimina situațiile neprevăzute, în mod paradoxal, doar intensifică vulnerabilitatea sistemului. “We have been fragilizing the economy, our health, political life, education, almost everything . . . by suppressing randomness and volatility”. Am pierdut imunitatea. Principiul lui Noe: Don’t predict an event, build an ark to withstand it!
  5. Asigură-te că toată lumea are skin (and soul) in the game – toți cei implicați trebuie să suporte consecințele propriilor acțiuni, să îndure în urma eșecului, sau să se bucure de succes. Astfel, fiecare persoană implicată va fi motivată să învețe cât mai repede și să nu își asume niciun risc nejustificat.
  6. Black Swans will come – Nu te focusa pe probabilitate, ci pe consecințe. Pregătește-te pentru cele negative, dar fii gata și pentru a pivota către cele pozitive (oportunități). Nu lăsa statisticile să-ți consume energia, e o mare diferență între macro și micro, între big data și small details.
  7. Păstrează focus pe cum să eviți anumite lucruri, nu încerca să-ți dai seama care e cea mai bună soluție care ar funcționa.
  8. Mai degrabă ridică în rang practicienii, decât teoreticienii. Unul din capitolele cărții este intitulat “Istoria scrisa de looseri”. Taleb consideră că în realitate nu descoperirile din teorie au tranformat activitatea practică, ci invers, teoria a fost scrisă pe baza practicii. Nu punem teoria în practica, ci creăm teorie din ce descoperiri practice am făcut. “If we want to prosper and cultivate the ability to grow through stress, we need to honor the practitioners and suspect the theoreticians….

 

Aș completa această listă cu câteva măsuri învățate în activitatea noastră de la ROCA Investments și care de-a lungul timpului s-au dovedit a fi utile:

  • Îmbunătățește comunicarea directă, informațiile trebuie să ajungă repede la destinatar. Vorbește periodic cu cât mai mulți oameni implicați, vei avea multe revelații;
  • Creează o zona safe pentru veștile proaste. E mai important să afli cât mai devreme de ele, învață-ți colegii să nu te protejeze;
  • Creează un senior leadership team, responsabil de toate deciziile importante. Nu decide și nu acționa de unul singur.
  • Înțelege bine care sunt punctele forte ale companiei și ale oamenilor din jurul tău. Pivotează în acele direcții de creștere și de inovație.
  • Încurajează procesul de învățare, nu urmări rezultatul, ci progresul.

 

Și reține că oricum “The Future Has Always Been Crazier Than We Thought”.

 

P.S. Toate citatele sunt din Nassim Taleb

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...