fbpx

Abolish local efficiencies

Timpul petrecut în ultimele luni în afara biroului m-a făcut să conștientizez importanța reîntoarcerii la firul ierbii, la lucrurile de bază care fac ca businessul tău să meargă. Fie că este vorba de sisteme de refrigerare pentru uriașe centre comerciale sau producția de cabluri pentru diverse industrii consider că un manager bun trebuie să cunoască atât la nivel micro cât și la un nivel macro aspectele cheie care fac business-ul sau să meargă.

Când știi că business-ul tău lucrează la cea mai mare eficiență posibilă ?

Viziunea cu care am crescut este aceea că pentru a fi productiv trebuie să muncești, un lucru cred absolut fundamentat de școală românească care mai mult ca orice promovează individualitatea: “Dacă înveți mai mult timp, vei acapara mai multe informații și deci vei avea și note mai bune, vei fi primul din clasă”. Un lucru de care îmi amintesc erau Olimpiadele Școlare, care aveau rolul de a plasa elevii în sisteme izolate, unde singurul aspect impredictibil era natura subiectului, concursuri gândite să evalueze performanțele intelectuale ale elevilor dar neoferind în mod real nici un fel de pregătire pentru sistemele interdependente cu care se vor confrunta în viață. Din aceste sisteme interdepenedente facem parte în fiecare zi, pentru că în majoritatea cazurilor depindem de elemente din afara pentru a ne realiza un scop(personal sau profesional).

Facem parte din sisteme interdependente pe tot parcursul vieții

Un astfel de exemplu îl pot da din facultate, unde împreună cu echipa mea am avut de pregătit un raport pentru un proiect de Design. Ne-am împărțit task-urile, fiecare urmând să își aducă aportul în mod egal. La data livrării, raportul era pregătit, țoață lumea era happy, iar liderul echipei, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei și o persoană a cărei rigurozitate o pot doar admira urma să îi dea submit. All good, însă aflam la 3 zile de la dealine că lucrarea noastră nu era în sistem, din cauza faptului că colegul și prietenul meu a uitat să apese un ultim buton de submit. Nu conta că PDF-ul era generat pe data care trebuie sau orice alti indicatori am vrut noi să le prezentăm profesorilor că a fost vorba doar de o banală greșeală umană, am fost sancționați toți, egal ca o echipă cu 40% din nota finală. În acel moment am privit-o doar ca o eroare umană și atât, nu mi s-a părut corect ca munca mea să fie afectată de o banală neglijență (în special cum nu era a mea), but it happened anyway.

Acum, ani mai tărziu privesc întâmplarea ca un sistem inter-dependent. Task-ul nostru nu a fost să generăm un raport, task-ul nostru a fost să PREDĂM un raport.  Fiecare a avut un rol sau mai multe în aceea lucrare: cineva a scris pagina de titlu, cineva a făcut desene tehnice, cineva a făcut o analiză SWOT și cineva a făcut proof reading. ÎNSĂ, am avut ceea ce în producție numim un BOTTLENECK. Un bottleneck este un element în sistemul tău care iți limitează capacitatea de a produce ceea că ți-ai propus, în cazul nostru ne-a oprit producția total. Raportul nostru nu devenise nicodata a GOOD SOLD, a rămas inventar/Work în progress, totul din cauza unui banal buton de submit.

 Toți suntem un bottleneck la un moment dat

Aș dori să vă provoc să vă gândiți la sistemele interdependente din care faceți parte și cu siguranță veți realiza că throughputul vostru (your working capacity) a fost nu o dată blocat de un element cu o capacitate de procesare mai mică decât a voastră. Sau poate altădată ați fost chiar voi un bottleneck. Vă amintiți dățile alea când casierul de la Lidl scanează cu viteza sunetului cumpărăturile, iar voi nu sunteți capabili să le împachetați pe cât de repede scanează el ? Scopul acelui om este că dumneavoastră să părăsiți casa de marcat în cel mai scurt timp, pentru a putea deservi următorul client. Deși el are capacitatea de a scana 2 obiecte pe secundă, voi puteți împacheta doar unul. Brusc ați devenit chiar dumneavoastră un bottleneck care limitează capacitatea sistemului de a-și atinge scopul.

Ce e de făcut ?

La sugestia colegului meu Alex Savin am intitulat acest articol “Abolish local efficiencies” și este exact ce vă sfătuiesc pe toți să faceți. Ieșiți din zona micro și îndreptați-vă atenția spre macro.

Nu vă mai gândiți cum îmi pot creste capacitatea mea locala ca individ, deoarece vremea Olimpiadelor Școlare a trecut demult. În schimb, uitați-vă la sistemul de care faceți parte și luați mereu în considerare scopul final al acestuia. Apoi, căutați bottleneck-ul/veriga cu capacitatea cea mai joasă din sistem. Poate e un aparat din fabrica ta care se strică des, sau poate e un coleg la birou care se confruntă cu o perioadă dificilă, iar odată ce l-ai găsit caută metode de a-i creste capacitatea. Capacitatea bottleneckului tău este și capacitatea sistemului tău.

Articol din categoria: Opinii

1 comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Articolul e foarte bun, e de manual! Spune pe intelesul tuturor ce inseamna un loc ingust si cum afecteaza el companiile. 
    As completa, ca uneori bottleneck pot fi chiar administratorii sau managerii executivi ai companiilor! Adesea, companiile fie au strategii adaptate la contextul general al mediului de afaceri si nu au manageri executivi potriviti, fie au manageri buni, dar administratori fara viziune sau strategii adecvate. Ambele variante sunt la fel de paguboase pentru companii si vor duce in timp la rupturi inevitabile. Aici cred eu, ca își au originea o multitudine de probleme intr-o companie, indiferent de domeniul sau mărimea ei! 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...