fbpx

2022 – Anul Pygmalion

2022 – Anul Pygmalion

Puterea așteptărilor ridicate

 

Anul trecut a fost cel mai bun an al meu: În ultimele zile ale anului trecut, simțeam un sentiment de regret combinat cu o mini-panică legată de sfârșitul celui mai bun an al meu – profesional, dar și personal. Simțeam că va fi foarte greu să mai pot replica vreodată performanțele și reușitele din 2021, fiindcă a fost un an în care ne-a ieșit aproape totul: tranzacții bune, inclusiv primul exit, un plasament privat finalizat cu succes,  înregistrarea ca AFIA, organizarea pe companii tip holding… În același timp 2021 a fost și anul în care am devenit tată pentru a treia oară, iar toți cei dragi erau și sunt bine-sănătoși.

Cum ar putea 2022 să bată asta?

Am avut nevoie de zile întregi ca să găsesc două chei care să mă ajute să ies din acest blocaj.

Efectul compus

Primul element de set up este realizarea că în realitate lupta asta între 2022 și 2021 este doar în capul meu. Competivitatea este atât de înrădăcinată în instinctele noastre, încât ne luam la întrecere și atunci când nu e niciun concurs. Intrăm pe pilot automat, care ne dictează: “dacă anul trecut am produs 10x, anul ăsta trebuie să producem cel puțin 15x”. Și de cele mai multe ori, uităm să ne întrebăm dacă într-adevăr 15 este de fiecare dată mai bine (nu mai mare) decât 10. Și cu focusul captiv pe target-ul de 15 ne scapă din vedere alte oportunități care se ivesc pe parcus.

Anul 2022 poate și trebuie să construiască peste tot ce am reușit în 2021. E add on, nu reset. Nu începem iar de la zero, nu se resetează niciun cronometru. O gândire și o viziune pe termen lung compune anii, nu îi compară. E ideea de a merge mai departe, nu de a o lua de la capăt cu fiecare 1 ianuarie. De a completa valoarea creată, de a beneficia de pașii făcuți, de lecțiile învățate, de oamenii pe care am reușit să-i atragem și păstrăm alături de noi.

 

Efectul Pygmalion

Conform mithologiei, un sculptor cipriot pe nume Pygmalion s-a îndrăgostit de sculptura creată de el, Galatea, și a luat-o de nevastă, după ce Afrodita i-a dat viață. Nimic deplasat, un instinct cât se poate de antreprenorial, majoritatea oamenilor de business pe care-i cunosc o pățesc similar cu propriile companii.

Peste ani, a rămas fenomenul psihologic conform căruia atunci când ceva ți se pare frumos, el ajunge să devină astfel.

Pentru mine asta înseamnă și că așteptările ridicate îmbunătățesc performanța și generează rezultate mai bune. Psihologul Robert Roshental, după un studiu aprofundat pe relația profesori-elevi, a dus mai departe această idee și a analizat că “Atunci când așteptăm un anumit comportament din partea altora, tindem să ne comportăm noi înșine într-un mod, care să genereze din partea lor acest comportament”.

Care e legătura cu 2022?

Am decis să declar din start că în ROCA Investments avem așteptări mari de la acest an. Pornim cu acest mindset de așteptări ridicate, cu un boost de energie și de creativitate. Este anul în care trebuie să construim eficient pe structura existentă. Să listăm cu succes ROCA Industry la AeRo, să consolidăm în jurul holdingurilor pe care le-am creat, să creștem companiile din portofoliu. Să atragem mai mulți investitori, antreprenori și manageri alături de noi, de misiunea noastră. Este cel mai bun moment ca să vedem cum acest ecosistem antreprenorial înflorește de la un an la altul. Și nu de la zero în fiecare an.

Desi există numeroase critici aduse efectului Pygmalion, iar mulți recomandă abordarea din cealaltă extremă, de a avea așteptări reduse, pentru a nu fi dezamăgit, cred că rețeta funcționează pentru cei care lucrează bine sub presiune. Pentru cei cărora presiunea le oferă un avantaj competitiv.

Un an dificil

Așteptările ridicate legate de acest an nu se bazează pe faptul că va fi un an ușor. Suntem conștienți că 2022 va fi un an plin de provocări. Acutizarea crizei globalizării, a reusurselor materiale, dar și umane, inflație ridicată, tensiuni politice. Toate în cel de-al treilea an pandemic. O suprapunere de fenomene care vor genera efecte greu de anticipat. Însă anii grei aduc cu ei cele mai importante examene: coeziunea echipei și confirmarea valorilor, validarea strategiei, capacitatea de adaptare la schimbări.

Suntem gata să intrăm în sesiune.

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...