fbpx

Primele 10

În urmă cu câteva zile, la doi ani și jumătate după lansarea oficială, ROCA Investments a semnat cea de-a 10-a tranzacție, Bico Industries SA. Nu este nicidecum o destinație, sau o normă care trebuia realizată, însă este o bornă importantă, o performanță care nu trebuie să treacă neobservată.

 

Doresc să las aici – într-un jurnal de bord virtual – câteva concluzii care ies la suprafață după primele 10 tranzacții:

  1. Parteneriatul e mai valoros decât capitalul. Am pornit acest proiect cu misiunea de a ne implica în zona de mijloc a economiei, unde companiile se confruntă cu cele mai multe dificultăți, în zona neatractivă pentru fondurile tradiționale. Cea mai importantă realizare din această perioadă este că avem confirmarea nevoii produsului nostru: un partener, care să contribuie atât prin capital, cât și cu management.
  2. Dacă vrei să stai în piață, trebuie să-ți asculți clienții. Am modificat și readaptat produsul nostru. Dacă la început definisem o variantă rigidă, prin care preluam minim 60%, pe parcurs am înțeles eficiența și funcționalitatea unui parteneriat, în care rolul nostru să fie de acționar minoritar. În RDF și Bico, de exemplu, am descoperit că e mai eficientă poziția de susținător, decât să avem noi pachetul de control. Concluzia fermă este că antreprenorii români au în primul rând nevoie de un partener cu care să împartă riscurile și deciziile dificile.
  3. Eșecul, un profesor aspru, dar eficient. Am evoluat profesional, pe parcursul acestui drum, de la etapa de investitori inocenți, neexperimentați, la buni cunoscători ai pieței, ai metodelor de selecție, structurare a tranzacțiilor și acțiune după tranzacție. Am învățat atât din experiențele pozitive – din tranzacții precum Frigotehnica, Electroplast sau RDF, dar și din greșelile de începători pe care le-am făcut atunci când am intrat în S-karp sau Tremot. Pe baza greșelilor comise am dezvoltat principii de respectat în viitoarele tranzacții. Am învățat să depășim greșelile, folosindu-le ca pe niște lecții utile.
  4. Nu trebuie să le știm pe toate. Am înțeles mai bine care sunt acele companii unde aportul nostru poate fi maximizat. Am învățat unde este mai bine să nu ne băgăm. Să ne ținem departe de retail și să ne focusăm pe servicii B2B, agricultură, logistică, producție. Am confirmat că promisiunea noastră nu este de a garanta succesul, ci de a fi un partener care-și asumă riscuri și responsabilități, care are skin in the game.
  5. Cutia cu instrumente. Am dezvoltat mecanisme de susținere a companiilor, sisteme de reporting, soluții de restructurare, care ne-au ajutat să avem informații acurate, în timp util, astfel încât deciziile noastre să fie cât mai bine fundamentate.
  6. Nu am lăsat criza să se irosească. Trecem printr-o criză pe care nu o veneam venind, care ne-a prins într-un moment în care cele mai multe companii din portofoliu erau intrate de mai puțin de un an, iar efectele restructurării încă nu erau resimțite. Am învățat să ne mobilizăm și să gestionăm lipsa de predictibilitate. Iar obiectivul este să ieșim din criză mai puternici decât eram când am intrat.
  7. Granularitatea, ca formă de gestionare a riscului. Am descoperit avantajul de a avea un portofoliu de companii din diverse domenii de activitate. De la logistică în Portul Constanța (Romcargo Maritim), la agricultură în Arad, trecând prin producție de cabluri la Bistrița (Electroplast), sau armătură din fibră de sticlă la Piatra Neamț (Bico), cu servicii B2B în București (Frigotehnica), o ferma piscicolă la Satu Mare și altele.
  8. Oameni, nu cifre. Ne-am înconjurat de oameni extraordinari care ne-au susținut enorm în demersul nostru: acționarii noștri, antreprenorii din companiile în care am investit, manageri din companii. Oameni cu care împărtășim aceleași valori. Am învățat importanța acestor valori. Și am învățat să ne despărțim (sau să nu ne asociem) de aceia cu care nu am fost aliniați.
  9. Mai mult decât un proiect de private equity. Sub umbrela grupului Impetum, pe fundația și valorile promovate de acesta, ROCA Investments a dezvoltat un adevărat ecosistem: o componenta educațională (ROCA Management Accelerator) și una socială (Liga CEO), dar și sinergii între companii și antreprenori. Se creează o comunitate de oameni de business care susțin ideea că împreună punem realiza mult mai mult decât individual.
  10. Partea bună de-abia acum urmează (The best is yet to come). Am păstrat intactă pasiunea și dorința de a face mai mult, de a deveni mai relevanți, iar impactul nostru să fie resimțit în economie. Ne asumăm această responsabilitate, ca prin ceea ce facem și prin puterea exemplului, să contribuim la însănătoșirea economiei și la promovarea culturii antreprenoriale bazate pe parteneriat.

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...