fbpx

A fost 2020

Un examen pentru care nu eram pregătiți deloc. Scoateți o foaie de hârtie, rândul 1, rândul 2, rândul 1, rândul 2… Intuiam că trebuie să vină o criză, dar nu acum și nu așa…

Singura variantă la îndemăna a fost să improvizăm… Ne-am grupat, am refăcut bugete, am gândit mai multe scenarii, termen scurt, termen lung. Împreună cu colegii am participat în 84 de consilii de administrație (mai puțin de jumătate online), am parcurs în acest an 115.000 km pe șoselele patriei și am zburat de 139 de ori (toate zboruri domestice), pentru a fi mereu în contact cu companiile din portofoliu, dar și cu altele noi. Am cunoscut 67 de antreprenori și am vizitat 32 de companii noi. Am participat la 15 video-conferințe, dar și alte evenimente specifice, pentru a ne promova viziunea și misiunea. Am lansat blog-ul ROCA, podcastul ROCA’s Voice.

Încet-încet, lucrurile au început să se lege, în special în a doua jumătate a anului. Am încheiat 5 tranzacții, companii cu personalitate puternică și perspective încurajatoare de dezvoltare. Cel puțin încă pe-atâtea nu s-au materializat, deși am lucrat mult pentru fiecare în parte.

Am adăugat pe harta ROCA: Piatra – Neamț, Satu Mare, Botoșani, Tecuci și Ploiești. Secretul cel mai mare a fost că tot ceea am făcut a fost în echipă. Am trăit aceeași filosofie, ne-am încurajat și ne-am motivat unii pe alții.

Zilele trecute i-am întrebat pe toți colegii mei ce consideră că a funcționat anul acesta. Răspunsurile s-au concentrat în jurul aceleiași idei, munca în echipă:

  • Am reușit să ne păstrăm optimismul, ritmul și consecvența în ciuda contextului actual, am găsit soluții unde alții vedeau doar blocaje și am demonstrat că se poate.
  • Anul acesta echipa s-a consolidat, am reușit să ne stabilim obiective clare, să punem bazele unei structuri solide în ciuda provocărilor, iar aceasta consider că fost cea mai mare realizare a noastră. De asemenea, toate reușitele individuale au contribuit la realizarea scopului și a misiunii comune.
  • Cele mai mari realizări sunt validarea și sprijinul acționarilor, care au demonstrat că sunt alături de noi în acest an impredictibil, iar realizarea asta vine în urma eforturilor depuse de echipă și a realizărilor noastre. La fel de relevant este și faptul că idea de parteneriat funcționează foarte bine chiar și acolo unde suntem minoritari.
  • Avem o superechipă care știe ce are de făcut, chiar dacă mai sunt reglaje fine la cum lucrăm împreună. Putem să ne bazam atât pe fiecare dintre noi cât și pe modul nostru de lucru.
  • Am învățat anul ăsta că e important să îți maximizezi punctele tari, mai important decât să le crești pe cele slabe. Am învățat că pentru ca o echipă să funcționeze eficient trebuie să existe încredere între membri ei, lucru care merge foarte bine la noi.
  • ROCA de azi e o echipă funcțională în care fiecare își cam știe atribuțiile. Ne completăm și funcționăm împreună.
  • Anul ăsta am învățat că nu câștigă doar unul într-o echipă, ori câștigăm toți, ori niciunul.

Problema e că suntem învățați să lucrăm mai mult individual și mai puțin în echipă. Să amânăm deciziile și să așteptăm să vedem ce se întâmplă. Este una dintre cele mai mari carențe ale culturii antreprenoriale din România. Problema vine din copilărie, din școală, și își pune amprenta pe tot ceea ce facem. Dacă vrem să schimbăm ceva, aici trebuie să începem. Dar nu acum, ci din 2021.

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...