fbpx

Management by objective: 2 abordări alternative, cu diferențe colosale

Don’t let a good crisis go to waste” e un bun motto în această perioadă. Și cum pandemia și faza de lockdown au redus drastic numărul de întâlniri față în față, cel mai la îndemână mod de a folosi criza e redirecționarea timpului astfel deblocat. Anterioarele day-by-day operations la foc automat au încetinit. Și au lăsat loc pentru instrospecție. Iar acest proces de analiză a scos la iveală câteva detalii foarte interesante despre cum anume operăm în companii, ca să avem impact maxim.

Implementările pe care le aducem vizează mai mereu partea de dezvoltare a departamentului financiar, prin care adjustăm procese de bugetare, de controlling, de cash flow. Mai mult, dezvoltăm rapoarte care să ajute managementul să ia decizii la timp și bazate pe hard-facts. Totodată, contribuie substanțial și procesele de HR pe care le adoptăm. Pornind de la sistemul de management al performanței și continuând cu setarea de obiective și competențe hard și soft necesare pentru fiecare poziție, creăm o organigramă cu mecanisme eficiente de recrutare, de incentivare și de retenție. Nu în ultimul rând, companiile sunt impactate de eficientizarea operațională, prin care audităm fluxurile și procedurile operaționale, chalenge-uim principiul „așa se face dintotdeauna” și ducem marjele la nivelul următor.

Pe toate cele de mai sus le-am implementat cu succes în companiile din portofoliu și toate au contribuit la acest IRR stelar de 73% pe care îl avem. Totuși, cea mai importantă schimbare este alta: cea de cultură organizațională.

Daniel David, în „Psihologia poporului român”, arată că noi, românii, ca țară cu mentalitate estică, suntem obișnuiți cu ideea de „tătuc”. Ne stă în fire să ne supunem automat unui lider absolut care conduce, iar autoritatea lui este supremă și incontestabilă. În ROCA Investments credem că această abordare e învechită și că obturează dezvoltarea în businessul autohton. De aceea, am preluat principiul lui Drucker de Management prin Obiective și l-am dus la nivelul următor. Suntem adepții unui principiu actualizat, de Management de către Obiective. Principalele avantaje ale acestei noi abordări sunt următoarele:

  1. În managementul prin obiective, CEO-ul trasează obiective subordonaților, iar aceștia au libertate în ducerea lor la îndeplinire. În managementul de către obiective, obiectivele însele decid cine e cel mai în măsură să le ducă la îndeplinire. Desemnarea atribuțiilor se face printr-un set de matrici care combină competențele hard și soft necesare obiectivelor și le compară cu abilitățile fiecărui angajat, indiferent de poziție.
  2. În managementul prin obiective, CEO-ul este în vârful piramidei, iar managerii de proiect i se subordonează și conduc la rândul lor echipele. În managementul de către obiective, fiecare manager de proiect conduce propriul proiect. Ca atare, CEO-ul poate primi sarcini de la subalterni. Spre exemplu, managerul unui proiect de expansiune comercială poate trasa CEO-ului sarcina de a negocia cu partenerii strategici. Sau managerul unui proiect de implementare a unui ERP poate desemna către CEO și CFO sarcina de a asigura finanțarea.
  3. În managementul de către obiective, fiecare manager de proiect este direct și principal răspunzător de îndeplinirea proiectului. Astfel, nu doar că managerii dezvoltă competențele de curaj asumat, perseverență, skin in the game și accountability, dar devin mult mai ușor de identificat potențialii lideri.
  4. Companiile cu lider absolut au, ca limite de creștere, limitele „tătucului”. În managementul prin obiective, această problemă este parțial rezolvată. Dar în managementul de catre obiective, ea este rezolvată întru totul. Astfel, limitele companiei devin limitele celui mai valoros membru al organizației, pe fiecare arie în parte. Iar conturul potențialului companiei este dat de punctele de maximă competență.

De aceea ne asumăm în ROCA Investments rolul de parteneri pentru companiile în care intrăm, cu antreprenorii și cu fiecare membru al organizației. Fiindcă deși nu suntem guru nici în producția de cabluri electrice, nici în comerțul cu cereale, nici în instalații de frig, suntem potențiatori ai competențelor specialiștilor din companii și catalizatori ai succesului.

 

 

 

 

 

Articol din categoria: Opinii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Alte articole...